ŠALEŠKA CESTA 3
PP 191 - 3320 VELENJE
info@mc-velenje.si
03 8981-922

Mladinski center Velenje

MC prostovoljci

Prostovoljstvo v MC Velenje

Dragi srednješolci, ste se kdaj vprašali kaj je v resnici prostovoljstvo?

Toliko kot je vas, toliko je različnih odgovorov.

Najpogostejša definicija prostovoljstva je ta, da je to delo, ki ga človek opravi z veseljem, ne da bi v zameno karkoli pričakoval. No, stvari pa se nekoliko spremenijo, če odgovore iščemo pri ljudeh, katerim prostovoljstvo zavzema velik del življenja. Prav vsak izmed njih bi zatrdil, da je njihov trud poplačan z nečim kar je dražje od zlata in na obrazu zasije močneje od diamantov. To je notranje zadovoljstvo. Občutek, ki človeka preplavi, ko stori nekaj dobrega in se zaveda, da je nekomu izboljšal življenje. Skozi leta to postane del človekovega vsakdana, nekakšen življenjski ritem. Prostovoljno delo je delo z ljudmi in zanje. Vsak človek prej ali slej spozna, da zelo veliko naredi zase, če zelo veliko in še več naredi za druge.

Prostovoljstvo deluje na različnih področjih (sociala, kultura, šport, zabava, izobraževanje, ipd.) in ima velik pomen za skupnost, saj izboljšuje kakovost življenja v družbi, brani interese marginaliziranih posameznikov in skupin ter spodbuja aktivno državljanstvo. 

Prostovoljstvo ni nekaj novega, je dobrina, ki je ne bo nikoli preveč in za katero vsi upamo, da je ne bo nikoli zmanjkalo. Zavedamo se, da nihče ne more narediti vsega, lahko pa vsak naredi nekaj in s skupnimi močmi bomo iz dneva v dan izboljševali svet.

V Mladinskem centru Velenje se lahko kot prostovoljec vključiš v Središče mladih in otrok, v Moj klub, v dobrodelne akcije, obeleževanje večjih praznikov in opozarjanje na stigme ob posebnih dnevih (svetovni dan boja proti AIDSu, svetovni dan brezdomstva, duševnega zdravja, osmi marec in podobno).

Če imaš kakšno svojo idejo, ti bomo z veseljem prisluhnili.

Če se želiš pridružiti ekipi prostovoljcev nam piši na info@mc-velenje.si.