ŠALEŠKA CESTA 3
PP 191 - 3320 VELENJE
info@mc-velenje.si
03 8981-922

Mladinski center Velenje

24. DNEVI MLADIH IN KULTURE

24. Dnevi mladih in kulture so že v polnem teku. Prihajajoči dogodki:

* Okrogla miza: Prekerno delo, Vila bianca, četrtek, 15. 5. 2014 ob 17:00

Prekerno delo je vsako delo, ki mu je izvzeta socialna varnost. Na okrogli mizi bodo sodelovali profesorji, predstavnik Inštituta za delavske študije in Delavsko-punkerske univerze. Sodelujoči bodo v svojem prispevku problematizirali avtorske pogodbe, samozaposlenost in start up podjetja. Okroglo mizo bo povezovala Marike Grubar, študentka sociologije kulture, FF UL.

 

* Kulturna pečica: Okrogla miza s projekcijo in razstavo, Pekarna, Staro Velenje, petek, 16. 5. 2014 ob 17:00

Kolektiv Gibanje bo na svojem prvem dogodku gostoval okroglo mizo o kultnem filmu Jean-Luca Godarda, À bout de souffle.

 

* Kulturna pečica, Pekarna, Staro Velenje, petek, 16. 6. 2014 ob 18:00

Tudi letos se bo v poletnih mesecih grela Kulturna Pečica – kulturno dogajanje v Pekarni v Starem Velenju. Zajemalo bo druženja, delavnice, razstave, ateljejsko dogajanje in nadaljnji projekt prenove. Člani KUD Koncentrat ter člani Opa:Celice bodo v sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom kot otvoritveni dogodek Kulturne Pečice izvedli barvanje fasade Pekarne ter organizirali druženje.

 

* Športne igre na jezeru, Igrišča ob Velenjskem Jezeru, sobota, 17. 5. 2014 ob 10:00

Da bo festival še malo športno obarvan, pripravljamo na jezeru tudi turnirje v nogometu, odbojki in košarki.

 

* Rock kabaret in koncert Srečna mladina ter ZircuS, Terasa eMCe placa, sobota 17. 5. 2014 ob 20:00

Avtorski rock kabaret ŠODR teatra in Srečne mladine v režiji Dejana Spasiča

Kje ste bili pa vi leta '91?

Mi smo bili v osnovni šoli in varnem družinskem zavetju. In v zaklonišču. Mamice in očki so nam kupovali čokolino ter nas vozili v Trst po kavbojke. In v Premanturo na dopust. Še pomnite? Dvajset let kasneje je svet ... drugačen. Tudi mi smo drugačni, morda celo ... odrasli? Pa smo tudi svobodni? Nas je česa strah, se česa veselimo? Nas sploh lahko še kaj preseneti? Pozorno glej in prisluhni. Na koncu tega obreda, tega plesa med glasbo in besedo, boš mogoče vedel odgovor. Mogoče ga boš celo razumel.

 

* Večer Erotične Poezije, Pekarna – staro Velenje, četrtek 22. 5. 2014 ob 21:00

Kaj počne študentka, ko ne študira? 

Poskuša dokazati, da poezija ni dolgočasna. Večer ugledališčene poezije, prebarvan s čustvi in prežet s provokacijami, vas bo popeljal v vsakdanje družbene, ljubezenske in osebnostne tegobe Nine Bizjak, ki se trudi pokazati svojo moč, podirati tabuje in zaživeti v svojosti.
P.S. za tiste, ki jim branje med vrsticami ni materin jezik:
Nežnost za grobe, grobost za mehke, fukarija za device in nedolžnost za fukače.

 

* Rock na gradu, Velenjski grad, petek, 23. 5. 2014 ob 21:00

24 let po prvem koncertu se DMK tudi letos vrača na kraj, kjer se je vse začelo – Velenjski grad. Zabavali nas bodo Elvis Jackson, Eyesburn, Can of Bees in Big Addiction.

 Več na: https://www.facebook.com/events/404113853061423/

- Elvis Jackson

Elvis Jackson je ena najuspešnejših slovenskih glasbenih skupin, ki je svoj lasten glasbeni izraz skozi desetletje razvijala ob ska, punk, hard core, reggae in metal vplivih. Svojo začetno glasbeno pot so v letih intenzivnega koncertiranja razvili v energičen in večplasten rock, dodana vrednost in unikum skupine pa se odražata na koncertnih odrih, kjer Elvis Jackson slovijo kot izjemno zabavni in energični akterji s samosvojim performansom, »za katerega živijo.«

- Eyesburn

Eyesburn so legende crossover metala in reggae zvoka iz Beograda. Skupina je bila ustanovljena leta 1994 in je kmalu, zlasti pa potem, ko je posnela soundtrack za mladinski film Munje, postala ena najbolj prepoznavnih in aktivnih srbskih skupin povojne generacije. Na začetku leta 2007 je naznanila odmor, leta 2011 pa so se vrnili na glasbeno sceno. Po zelo ugodnih odzivih na ponovno združitev skupine, tako s strani kritikov kot tudi občinstva, so Eyesburn poskrbeli za navdušenje z izdajo albuma Reality Check (2013).

- Can of Bees

Koroška skupina Can of Bees je bila ustanovljena leta 2010. Ustvarjajo alternativno rock glasbo, v kateri prepletajo garažni rock šestdesetih in old school punk z zdravo mero bluesa. Nastopili so že na številnih koncertnih prizoriščih, v klubih in na prostem, doma in v tujini, na koncertih in festivalih, ves čas pa se držijo pravila: »Vsak koncert odigraj, kot da je tvoj zadnji.«

- Big Addiction

Velenjska zasedba Big Addiction ustvarja energetsko nabit rock'n'roll. So kot droga, za katero ste lahko prepričani, da vas ne bo pustila ravnodušnih, in band, zaradi katerega vas bo mikalo postati glasbeni odvisnik. So edina odvisnost, ki je dobra za vas, saj njihova glasba popelje poslušalce na potovanje čez njihova doživetja in pripetljaje. So radovedni, vsak dan stremijo k temu, da se razvijajo in rastejo kot band in kot glasbeniki.

 

* Jazz koncert - KUG Latin Ansambel & KUG Stage Band, Titov trg, petek, 23. 5. 2014 ob 19:00

Jazz ima na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz (KUG) dolgo in bogato tradicijo. Tam je bil leta 1965 ustanovljen prvi jazz oddelek v Evropi. KUG vse od tedaj ostaja ena izmed vodilnih evropskih jazzovskih šol, ki se neprestano razvija v prizadevanju pripraviti študente na življenje v glasbi.

 

* Večer pred Dnevom, Atrij Velenjskega gradu, sobota, 24. 5. 2014 ob 18:00

Prihod Štafete modrosti iz Kumrovca, predstavitev nove številke revije RIT, zaključek natečaja Štafeta modrosti s kulturno-umetniško akcijo in pogostitvijo z dobrotami naše MLADOSTI.

- Predstavitev revije RIT

Racionalno izbrane teme (RIT) je glasilo Šaleška študentskega kluba, ki izhaja enkrat letno. Glasilo ustvarjajo študentke in študenti, ki bralcu ponudijo drugačno perspektivo branja družbenokritičnih prispevkov.

- Štafeta modrosti

Tudi letos, že sedmo leto zapored, bodo študenti iz Kumrovca v atrij Velenjskega gradu prinesli Štafeto modrosti. Mesto Kumrovec ni bilo izbrano naključno. Poleg tega, da je rojstno mesto Tita, se je 5. maja 1957 iz Kumrovca proti Beogradu napotila prva štafeta mladosti. Kljub temu, da sama ideja o Štafeti modrosti sega v čase Jugoslavije, ta nima političnega pridiha. Namen štafete je znova povezati in združiti. Študentom ŠŠK-ja bodo na 96 km dolgi poti pomagali študentje iz Kluba študentov Šmarške regije in Obsotelja, Študentskega kluba mladih Šentjur, Študentskega kluba Žalec,  Kluba študentov občine Celje in Kluba študentov Šmarske fare.

 

* Otvoritev hiše bendov, Žoharjeva hiša, nedelja, 25. 5. 2014 ob 17:00

Slavnostna otvoritev prve slovenske Hiše bendov s pestrim spremljevalnim programom. Vabljeni!

 

* Sound Arson 4.3 - 1. dan: Koncert, eMCe plac, petek, 30. 5. 2014

Sound Arson je dogodek, ki želi predstaviti alternative tudi na drugih področjih družbe, ne samo na glasbenem ustvarjanju, in spodbuditi ljudi k lastnemu razmišljanju in ocenjevanju družbenih razmer in socialnih tokov ter kritično držo v javni sferi.

Natopajoči:

Home (Aut) – sludge/metal/noise rock iz Insbrucka

Mist – Prvi slovenski ženski doom band

Bleeding on Wednesday (Hr) – Hrvaški ženski metalcore

Harry – punkrock iz Ajdovščine

+ drugi

Ostale dejavnosti:

Veganska kuhinja

Bodyart performance in predavanje: suspenzija

Stojnice & Second Hand Shop

 

* Sound Arson 4.3 - 2. dan: AMP Fest, eMCe plac, sobota, 31.5. 2014

Predstavitev izdelovalcev kitar, magnetov, pedalov, efektov, pedal boardov in lampaških ojačevalcev. Predstavljena oprema bo na voljo za preizkušnjo, prav tako pa lahko prinesete svoje inštrumente in pripomočke na preizkušnjo in na pregled mojstrom tega področja. Na koncu bo sledil še jam session.