ŠALEŠKA CESTA 3
PP 191 - 3320 VELENJE
info@mc-velenje.si
03 8981-922

Mladinski center Velenje

konS modul ≡ Sodobna raziskovalna umetnost: Maja Smrekar

Na predavanju se bomo sprehodili čez širšo predstavitev umetniške prakse, večkrat nagrajene in mednarodno uveljavljene umetnice Maje Smrekar.

Maja Smrekar je magistrica umetnosti, raziskovalka družbenih sprememb, ki nastajajo z uporabo novih tehnologij. Občutljivost, odtujenost in ranljivost posameznika, ki s težavo sledi dnevno se spreminjajočim okoliščinam so vsebine, naslavlja s projekti v katerih problematizira digitalne estetike, invazivnost komunikacijskih tehnologij, kibernetiko, bioniko, sintetično biologijo, oblikovanje živih organizmov, idr.. Majin umetniški studio je biotehnološki laboratorij kjer v sodelovanju z znanstveniki in tehnologi nastajajo umetniška dela, ki tematizirajo sobivanje človeka, živali in stroja.

Leta 2017 je za projekt K-9_topologija na festivalu Ars Electronica prejela nagrado Zlata Nika v kategoriji hibridne umetnosti, v letu 2018 pa je za isti projekt bila nagrajena še z nagrado Prešernovega sklada...
Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Partnerji: Kersnikova, Projekt Atol, Aksioma, Ljudmila, Cona Zavod, osmo/za, Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici, Mladinski center Velenje, LokalPatriot, MKC Maribor.